Klubtörténet

Történeti áttekintése

A sportszervezet rövid története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Szoboszlón a szervezett sportolás első formájában már ugyan a 19. század végén jelen volt, országos megmérettetésekre és a mára legjelentősebb klubokká váló sportegyesületek létrejöttére a századforduló után került csak sor. A fővárosi- és egyéb vidéki nagyvárosi egyesületek megalakulását követően vidéken is egyre elterjedtebbé váltak a szabadidős- és sportolási célzattal közösségbe tömörülő sportolók egyesületei.

A Hajdúszoboszlói Sportegyesület 1912-es megalapítását követően gyakorlatilag töretlenül, kisebb-nagyobb sikereket elérve végig működött az utóbbi 110 évben. Szervezeti formában időről-időre ugyan történetek változások, főként a változó jogszabályi környezet – valamint a finanszírozási nehézségek hatására – így volt, hogy partnerségre is kényszerült más közeli, helyi sportszervezetekkel (pl.: Ebesi SC).

Klubtörténeti időszakok

1912-1944.

Az első Hajdúszoboszlói Sportegyesület

Az első Hajdúszoboszlói Sportegyesület

Országos példák nyomán 1912. július 6-án alakult meg az első hajdúszoboszlói egyesület, a Hajdúszoboszlói Sportegyesület 63 taggal, főként értelmiségi körökből.

Az első hajdúszoboszlói futballmérkőzésre 1913. augusztus 17-én került sor, ahol a debreceni K.A.S.E. 5-1-re győzött.

Ekkoriban a Gyógyfürdő előtti vásártéren volt a pálya. Az I. világháború. után 1920 augusztusában kezdett éledezni a helyi labdarúgás.

A fürdő bővítése okán 1927-ben a pályát áthelyezték a mai Gázláng-pálya területére. A helyi sportélet 1944-ig itt folytatódott a Levente Egyesület irányítása alatt.

 

1945-1948.

A fegyverek elhallgatása után közvetlenül, újra kezdett a sportélet kibontakozni. Az első mérkőzést 1945. március 12-én a helyi HSZMTE a karcagiakkal vívta. 1946 nyarán a HSZMTE feloszlott, s helyét a Hajdúszoboszlói Barátság SE vette át, aki első mérkőzését a DVSC II. ellen vívta. Alig játszott néhány meccset az új csapat, amikor 1946. szeptember 26-án megtartotta alakuló gyűlését a Hajdúszoboszlói Sport Egyesület (HSE).

A rivalizálás nem tartott sokáig, 1948. július 10-én a Barátság SE közgyűlése feloszlatta önmagát. Másnap a HSE gyűlése elhatározta, hogy ezentúl Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Sportegyesület (H.Gy.S.E.) néven kíván működni tovább. Az anyagi nehézségek okán 1951-ben már Hajdúszoboszlói Petőfi SK a csapat neve. A csapat ekkor már a megye I. osztályban játszik, ami akkoriban az NB III-nak felelt meg. 1953-tól Hajdúszoboszlói Spartacus néven szerepel a csapat.

A Hajdúszoboszlói Barátság SE

A Hajdúszoboszlói Barátság SE

Ebben az időben mondhatni háttérbe szorul az utánpótlás, más városokból próbálnak igazolni, s jobb eredményeket elérni. Rövid ideig játszik az NB III-ban a csapat, azonban 1964-ben kiesik onnan.

1966-ban újabb átszervezés, megalakul a Bocskai SE. 1968-ban elkészül az új stadion (jelenleg is itt található a pálya), de a megcélzott NB II-be sohasem sikerül bejutni, váltakozva játszott a csapat az NB III-ban, illetve a megye I-ben. 1982-ben bronzérmes volt a csapat, majd 1992-ben csak nagy csatában szorult a győztes Tiszavasvári mögé az NB III-ban.

1948-1966.

A Bocskai SE alakuló csapata

A Bocskai SE alakuló csapata

A rivalizálás nem tartott sokáig, 1948. július 10-én a Barátság SE közgyűlése feloszlatta önmagát.

Másnap a HSE gyűlése elhatározta, hogy ezentúl Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Sportegyesület (H.Gy.S.E.) néven kíván működni tovább.

Az anyagi nehézségek okán 1951-ben már Hajdúszoboszlói Petőfi SK a csapat neve. A csapat ekkor már a megye I. osztályban játszik, ami akkoriban az NB III-nak felelt meg. 1953-tól Hajdúszoboszlói Spartacus néven szerepel a csapat.

Ebben az időben háttérbe szorul az utánpótlás, más városokból próbálnak igazolni, s jobb eredményeket elérni. Rövid ideig játszik az NB III-ban a csapat, azonban 1964-ben kiesik onnan.

1966-1995.

1966-ban újabb átszervezés, megalakul a Bocskai SE. 1968-ban elkészül az új stadion (jelenleg is itt található a pálya), de a megcélzott NB II-be sohasem sikerül bejutni, váltakozva játszott a csapat az NB III-ban, illetve a megye I-ben. Talán az egyik legnagyobb eredménye a korszakból, hogy 1982-ben bronzérmes volt a csapat, majd 1992-ben csak nagy csatában szorult a győztes Tiszavasvári mögé az NB III-ban.

1995-2001.

A kabai cukorgyári csapat 1995 nyarán költözött át a fürdővárosba, a csapat ettől kezdve Kabai Cukor FC Hajdúszoboszló néven szerepelt, s egy új korszak vette kezdetét. A csapat erős játékosállománnyal rendelkezett, jelentős támogatók voltak (cukorgyár, önkormányzat), a stadion megszépült (a Diósgyőr ellen rendezték a pályanyitót). A mérkőzéseket mai szemmel sokan látogatták (1000-2500 fő) az NB II-ban, majd az NB I/B-ben, megfordult az országrész szinte minden nagy csapata (természetesen a tartósan első osztályúak kivételével) szurkolóikkal együtt (Békéscsaba, Diósgyőr, Nyíregyháza, Videoton stb.) a városban. Az első idényben második, majd negyedik lett a csapat. Később már nem ment ilyen jól, kiszállt a cukorgyár, magára maradt a város, s már nem volt képes finanszírozni a másodosztályt, a csapat megszűnt létezni. 2000-től új egyesület alakult, mely felvette a Hajdúszoboszlói Spartacus 2000 SE nevet, de már csak megyei szinten próbálhatott meg eredményeket elérni, nem is sikertelenül. Évek múltán az anyagi és erkölcsi támogatás hiánya miatt az elnökség lemondott, így 2005-től a helyi csapat a tradicionális Hajdúszoboszlói Sportegyesület nevet veszi fel, s megpróbálnak helyi fiatalokra építeni, akik a második idény végén nagy fölénnyel fel is jutnak az NB III-ba, ahonnan viszont ugyanolyan könnyen ki is esnek. A 2007-08-as bajnokságban ismét bajnokok, feljutnak újra az NB III-ba, ahonnan azonban ismét kiesnek.

2002-es pillanatkép

2002-es pillanatkép

2001-2005.

2001-től újra felvette a csapat a Hajdúszoboszlói Spartacus SE nevet, de már csak megyei szinten próbálhatott meg eredményeket elérni.

Több éven keresztül tartó stagnálás következett, lényegesebb előrelépés az egyesület életében semmilyen tekintetben nem történt.

2005-2014.

2005-ben visszakapja a csapat a tradicionális Hajdúszoboszlói Sportegyesület nevet, s megpróbálnak helyi fiatalokra építeni, akik a második idény végén nagy fölénnyel fel is jutnak az NB III-ba, ahonnan viszont ugyanolyan könnyen ki is esnek. A 2007-2008-as bajnokságban ismét bajnokok, feljutnak újra az NB III-ba, ahonnan azonban ismét kiesnek.

2005-ös pillanatkép

2005-ös pillanatkép

A 2009–2010-es szezont 1 ponttal megnyerik és ismételten feljutnak az NB III-as bajnokságba. A 2011–2012-es szezonban a 6. helyen zárta az NBIII-as idényt az alakulat. A 2012–2013-as idény végén ugyan a 7. helyen végzett a csoportjában 7 ponttal lemaradva a hatodiktól, ám az MLSZ átszervezése miatt ez kiesést jelentett.

A 2013–2014-es idényben a negyedosztályú Hajdú-Bihar megyei bajnokságban indul az egyesület. A 2009–2010-es szezont 1 ponttal megnyerik és ismételten feljutnak az NB III-as bajnokságba. A 2011–2012-es szezonban a 6. helyen zárta az NBIII-as idényt az alakulat.

A 2012–2013-as idény végén ugyan a 7. helyen végzett a csoportjában 7 ponttal lemaradva a hatodiktól, ám az MLSZ átszervezése miatt ez kiesést jelentett. A 2013–2014-es idényben a negyedosztályú Hajdú-Bihar megyei bajnokságban indul az egyesület és azóta is a Megye I. osztályú bajnokságban szerepel a csapat több-kevesebb sikerrel.

A sportszervezet által működtetett létesítmények, infrastruktúra bemutatása

A sportszervezet által fenntartott, és az egyesülethez tartozó főépület közvetlenül az élőfüves
nagypálya- valamint a szabadidőpark részét képező rekortán pálya között található. Az
épületben 6 jól felszerelt öltöző van, melyeket zuhanyzókkal is elláttak. Közvetlenül
mellettük található egy edzői iroda és egy versenybírói szoba is.

Az edzéseket megelőzően és a mérkőzéseket követően a kiértékelést és az elemző munkát az
edzők és játékosok az oktató teremben végzik, mely társalgóként is funkcionál. Itt kerülnek
megrendezésre a gyűlések és az edzői megbeszélések is. Ezek mellett az épületben található
még 2 iroda, valamint egy szertár a földszinten.

A sporttelepen a főépület mellett található egy élőfüves nagypálya, a hozzá tartozó 700 fős fedett lelátóval. Ehhez viszonyítva keleti fekvéssel egy nagy műfüves pálya is helyet kapott a kampuszon a maga 300 fős lelátójával. A sportegyesület gondozásában van még egy kézi- és kosárlabda sportra alkalmas rekortán pálya is, amely a szomszédos szabadidőpark területén található. Közvetlen átjárásra a sportegyesület felől is lehetőség nyílik, így biztosítva a sportolók szabad mozgását.

A sportegyesület közvetlen szomszédságában található – az egyesület gondozásában lévő kondicionáló park pedig a városlakók számára biztosít sportolási lehetőséget az év minden napján időjárási körülményeknek megfelelően.

TABELLA 2021/2022.

GALÉRIA